ik ga Salamanca verlaten - Reisverslag uit San Vicente Chicoloapan, Mexico van Lies Vroom - WaarBenJij.nu ik ga Salamanca verlaten - Reisverslag uit San Vicente Chicoloapan, Mexico van Lies Vroom - WaarBenJij.nu

ik ga Salamanca verlaten

Door: Lies de Vroom

Blijf op de hoogte en volg Lies

04 Oktober 2013 | Mexico, San Vicente Chicoloapan

Lieve familie en vrienden, zojuist mijn laatste verslag doorgelezen...en dan blijkt dat er veel onduidelijkheid is over waar ik verblijf. Omdat het hier helaas noodzakelijk is, iedere dag het weer te bekjijken, weet ik dat er wel 10 Salamancas bestaan....waarvan 3 in Colombia en 2 in Mexico....heeft allemaal te maken met het koloniale verleden...mensen uit Spanje trokken weg en noemden hun nieuwe verblijfplaatsen gewoon....naar de stad waar ze vandaan kwamen. Maar ik ben nu voor de laatste dag in het oude Salamanca in Spanje.....waar ze het beste Spaans van de hele wereld spreken (volgens de brochure van mijn talenschool)....en dat is waarom ik hier ben.Ik volg een intensieve cursus Spaans....mijn kleinkinderen moeten Nederlands leren....maar ik wil niet op hen passen...als ik Kyara en Kayla niet kan begrijpen....er zal toch een keer brand uitbreken...Ja hoe is het hier gegaan.....ik heb echt een hekel gekregen aan het verblijf waar ik hier zit...het is nog kleiner dan een Uilenstede kamer....het ontbijt is iedere dag hetzelfde...met vieze koffie...terwijl ze hier super lekkere koffie voor 0,85 euro verkopen op iedere hoek van de straat. Maar omdat ik niet gewend ben iedere dag om 8 uur op te staan...ga ik toch steeds weer naar het zelfde ontbijt...met 3 keer niets...maar ja in de pauze wordt het weer goed op school. Ze zien me en schenken de koffie in. Ja....ik denk dat de vrouwen die hierop de recidencia werken nonnen zijn...en alleen wifi hebben in het contact met de hemel....storingen met internet worden altijd de volgende dag opgelost...ik heb alle 3 weken geen schone lakens gehad Ja...het valt niet mee, om iedere dag van 9.00 tot 13.00 op school te zitten en dan later weer van 19.00 tot 20.00 uur...cultuur klas.....wat me wel heel veel heeft geleerd over het verleden met Spanje....Denken jullie nog weleens over de geschiedenislessen van de lagere school en de tachtig jarige oorlog...ja ik ben er opnieuw over na gaan denken. De Spanjaarden hadden de hele wereld in hun zak....de moskeeen, de synagoges, de cathedralen...en nu...ja ik word best triest van Spanje....heel veel bedelaars....daklozen....leraren, die zeggen dat Ecuadorianen, Roemenen en Peruanen hun werk overnemen.Op 1 april verloor Alva zijn bril....wat betekent deze uitdrukking, omdat ik er steeds over na moet denken....maar niet iedeereen van jullie heeft dezelfde geschiedenis gevolgd op de basisschool. En ja nu heb ik een week vrij tussen Salamanca en Granada.....voor het Alhambra.....maar ik word een beetje akelig van het Alhambra boeken ...wat een pretenties...maar zoveel mensen per dag...etc...etc..Dus morgen reis ik af naar Zamora...nog wat .wandelen op de route de la Plata...en dan steeds in dubio...naar Toledo of Cordeba...

Ja en nu nog een hele andere discussie....ik woonde heel lang geleden op Curacao.....en toen schreef ik brieven naar familie en vrienden....dan wist ik wanneer de post kwam en wanneer ik mijn brieven moest verzenden..en dan wist ik, dat het minimaal 2 maanden duurde voordat ik antwoord had. Maar nu stuur je een email...waaraan je zo bent gewend geraakt...dat je een pest stemming krijgt als er geen internet is...en dan krijg je in no time...de hele familie over je heen....Lies zoiets kan je niet sturen.....maar ik heb er wel begrip voor...maar ja...het leven is geworden zoals het is...un poco tristo...een beetje verdrietig. Liefs Lies

• 04 Oktober 2013 - 16:48

Heleen Klinkenberg:

Klinkt idd een beetje triestig allemaal Lies. Hoop dat je wel heel veel plezier beleeft aan je opleiding Spaans. En dat je op 1 van de straathoeken in vloeiend Spaans een heerlijke bak koffie kunt bestellen, mét wat lekkers erbij.
    Fuerza y saludos (Hoop dat de vertaalmachine 'sterkte en groeten' goed heeft vertaald). Heleen

• 04 Oktober 2013 - 17:28

Judith Van Vliet:

Hoi Lies, zeker pretentieus, de Alhambra-brochures.
    Maar het goede nieuws is: HET KLOPT WAT ZE BELOVEN. Ik heb weinig indrukwekkender bouwwerken mogen aanschouwen en vooral ervaren......

Ik ga verder in mijn huidige Ratelband-modus:

Granada zelf is leuk (studentenstad); heerlijke koffie, goedkoop lekker eten (voornamelijk dicht bij de campus). De plaatselijke wijn houdt het midden tussen sherry en wijn, maar je kunt uiteraard ook gewoon een Rioja bestellen. En prima droge worst voor bij de borrel.

En ja, luxeprobleem natuurlijk: Toledo of Cordoba.....
    Cordoba had een heerlijk Oosters badhuis, iets waar je wellicht wel oren naar hebt na het afzien in het klooster met vieze lakens, vieze koffie en vieze nonnetjes (of zijn het voornamelijk de monniken / priesters die dat stempel mogen dragen?).

En thank God for internet, ook al werkt de glasvezelkabel in Salamanca niet iedere dag zoals zou moeten. De volgende dag een mail sturen is altijd nog sneller dan de postduif van mijn opa zaliger. En aangezien jij met de snelheid van het licht over de wereld stuift, is dat ook voor jou geen optie natuurlijk. Dussss....directe reacties op je digitale posts moet je volgens mij gewoon zien als een bijwerking van een best wel nuttig medicijn :-). Soms vallen ze mee, soms vallen ze zwaar.

Alle frivoliteit op een stokje; ik hoop dat je nog kunt genieten van één van de leukste regio's in één van de heerlijkste landen ter wereld. Want je bent er nu toch....might as well enjoy it. En dat ga ik niet opzoeken op google vertaalmachine.

Doeg en zoenen!

• 04 Oktober 2013 - 18:28

Maartje:

Hoi lieve moeder,

Probeer inderdaad te genieten! Nog 3 weken en je moet alweer terug naar het koude Nederland...

Heel veel liefs!

• 04 Oktober 2013 - 18:52

Roos De Windt:

Hai lieve lies, ik benijd je. Wat een avontuur allemaal zeg. Maar fijn dat je dat kunt. Pas goed op jezelf en geniet van alles wat op je pad komt. Liefs Roos

• 05 Oktober 2013 - 11:01

Laura De Vroom:

Ja, vieze koffie is niets voor jou, kan je hele dag verpesten. Maar je zit in een mooi land, met mooi weer. Judith, wist niet dat jij zoveel van Spanje weet.
    Mails niet gelijk versturen en minder puntjes helpt misschien.
    geniet van je vrije week en wel naar het Alhambra gaan. Hoop heel erg dat de kamer en de koffie beter zijn.
    Liefs, Laura

• 05 Oktober 2013 - 22:52

Harm:

Moeders!
    Schone lakens zijn nergens goed voor. (-:
    Veel liefs!
    Harm

• 08 Oktober 2013 - 11:58

Jolanda & Olaf:

Hi Lies,
    Hahah......kom de terug weg eens aan bij ons onderweg naar NL!!!
    Gezellig kletsen, goede koffie gegarandeert en schone lakens maar beter nog gezellig en prachtige natuur!!!!

Tot snel xxx

• 13 Oktober 2013 - 00:06

Herma:

Hoi Lies, je bericht heeft een wat sombere toon, maar gelukkig sta je nog lachend op de foto. Denk aan de mooie resultaten, die je hebt bereikt met deze cursus en hoe leuk je nu met je kleinkinderen zult kunnen babbelen! Liefs! Herma